Kalau ada cinta…

source: Tumblr.com

Angin petang menghembus sepoi-sepoi bahasa. Sengaja dia melarikan diri ke suatu di atas bukit berdekatan dengan tempat kerjanya. Sesekali keluh dilepaskan. Badannya sandar pada badan keretanya.
Pemandangan dari atas bukit itu sedikit sebanyak menarik perhatian. Dari situ kesibukkan kota raya sedang pulang ke rumah masing-masing setelah seharian penat bekerja. Begitu jugak dia, seperti manusia lain. Keluar pagi dan pulang hampir senja. Hari-hari perlu menghadap rutin yang sama.
Di kalih pandangan ke sisi. Terpandang sekeping sampul berisikan kad undangan perkahwinan. Di capai perlahan-lahan. Bukan kali pertama dia menatap kad, tapi sudah jutaan kali.
Isi sampul dikeluarkan. Semerbak bau wangian daripada kad itu. Sebaris nama itu disebut halus. Lalu di pejamkan matanya seketika.
“Kalau aku cakap aku suka kau, kau percaya tak?” kata si lelaki itu sambil menjungkit-jungkit kening ke arah si gadis itu. Serta merta si gadis itu menjuih bibirnya.
“Hahahaha! Kau, kalau bab mengarut memang juara. Tak sia-sialah Cikgu Nafisah panggil kau tukang karut.”
“Aku cakap ni benda betul. Deeply in my heart.” Si lelaki itu cuba untuk menyakinkan kepada si gadis. Gadis itu seakan tidak selesa sekali gus mematikan senyumannya. Lidahnya menjadi secara tetiba.
“Ok. Drop the subject please. Aku jadi awkward pulak.” Si gadis tarik senyuman. Segera lelaki itu angkat bahu tanda setuju.
“Weh! kau jangan lupa, kalau aku kahwin nanti kau wajib datang tau. Aku kasi seat VVIP untuk kau punya.” Ujar si gadis itu. Lelaki itu ukir senyum nipis. “Aku bukan apa. Kau satu-satunya kawan lelaki yang aku rapat. Sejak dari sekolah rendah tau tak sampailah kita masuk Uni sama-sama. Tak lama lagi nak grad dah. Aku tak naklah jadi manusia lupa kawan yang ada masa susah senang aku. Lagi lagi kau.” Gadis itu senyum manis.
Dari dalam hati kecil milik gadis itu, sejuta kemaafan dipinta kerana telah melukakan hati si lelaki ni. Bukan niatnya untuk menolak cinta tetapi masih belum bersedia untuk mempunyai pasangan dengan kawan baik sendiri. Lagipun dia tak nak hancurkan persahabatan dengan cinta.
Dia mengukir senyum apabila diterjah tentang cerita semalam. Banyak kenangan tidak pernah digambarkan. Daripada zaman sekolah sehingga ke majlis graduasi, tiga tahun lepas. Dia lepaskan keluh kasar.
Tarikh tertera pada kad itu, majlis akan berlangsung dua minggu lagi. Pasti persiapan sedang rancak berjalan. Cepat-cepat tangannya, memasukkan kad undangan itu ke dalam sampul semula. 
Ditariknya nafas panjang, lalu dihembus perlahan. Dia amat mengharapkan sejuta ketenangan dalam dirinya saat itu. Jam dipergelangan kanannya dipandang, jarum jam sudah menunjukkan 6.15petang. Dia harus beredar dari situ.
Pintu kereta dibukanya. Baru sahaja dia hendak memasuki perut keretanya. Ada sebuah kereta berhenti bertentangan dengan kereta miliknya. Lama dia perhatikan Kereta Mitsubishi Evo berwarna merah. Keluar seorang lelaki lengkap berpakaian pejabat. Tersentak urat saraf gadis itu apabila lelaki berada dihadapan matanya sekarang. Lidahnya terkelu.
“Nashrin…”
Lelaki itu tarik senyum manis.
#TAMAT#


4 comments:

Dah habis baca. Harap semua terhibur dengan karya conteng itu
Satu komen daripada pembaca membuat saya tersenyum lebar. Terima kasih nanti aya update lagi :)